2012. november 29., csütörtök

Iskola a határon

"Ha jól emlékszem, szeptember harmadika volt. Délelőtt átestünk egy hevenyészett jellegű felvételi vizsgán; a főbejárat előtti sétányon, a szökőkútnál elbúcsúztunk szüleinktől vagy kísérőinktől; egyenruhát kaptunk a padláson, egy polgári ruhás borbély nullásgéppel kopaszra nyírta szőke-barna fejünket, s ebédutántól kezdve tétlenül tengtünk-lengtünk az egyik hálóteremben. Sütött a nap.


A nagy épület még kongott az ürességtől. Innét a második emeletről látni lehetett némelyik ablakból, ahol a gesztenyefák lombja nem ért össze, a nagyobbik gyakorlóteret. Néhány pótvizsgás és szabadságról visszamaradt negyedéves rúgta lent a labdát, messziről pedig, az egyik oldalsó fasor felől, hamis és akadozó trombitaszó hallatszott. "Aki nem lép egyszerre - nem kap rétest estére" - ezt próbálgatta a kürtös, nem sok sikerrel, de emberfeletti türelemmel, s nyilván sétálgatva, mert hol közeledett a hang, hol távolodott, hol egészen elhalt. A végtelen csöndben egyszerre csak kivágódott az üvegajtó nagy csörömpöléssel, s valaki belépett, és harsány hangon, szinte kurjantva, így kiáltott:

- Hejnatter!"

Ottlik Géza Iskola a határon című könyve itt játszódik, Kőszegen, a mai Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Intézmény épületében, amely régen a katonai iskolának adott otthont. A Hunyadi Mátyás m. királyi alreál és reáliskolában 1856-tól 1945-ig folyt katonai képzés. Az Ottlik-regény cselekménye 1923. szeptember 3-án kezdődik. Nem hiszem, hogy sokat változott volna azóta: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése